Albin
0 °C
11 °C

Állati szemek közvetlen közelről

2013.06.07. 07:25

Suren Manvelyan évek óta készít fantasztikus makrofotókat különböző emberek és állatok szemeiről; ezúttal is remek képgalériát mutatott be a legfrissebb felvételeiből. Az örmény fényképész szerint sokan nem is hinnék, hogy a szemnek milyen érdekes struktúrája lehet – eleinte még őt is meglepték a fotózás során szerzett tapasztalatok.

Manvelyan eleinte emberek szemét fényképezte, de akkor csábult el az állatok irányába, amikor makrofotót készített egy szibériai husky világoskék szeméről. Azóta számos állatot lefényképezett a kígyótól a vízilóig, és már az első fotói is villámgyorsan elterjedtek. Manvelyan nem árulta el, hogy milyen technikát használ a fotózáshoz, de annyit elmondott, hogy az állatok szemén látható visszatükröződés elkerülése a munka legnehezebb része.

A fényképésznek a pályája elején az is komoly nehézséget jelentett, hogy kellően egzotikus állatokat találjon a feladathoz. Amikor Manvelyan ellátogatott a jereváni állatkertbe, egy hiéna elég hosszú ideig nyugalomban maradt ahhoz, hogy lefotózhassa a szemét. Az első fotói is egy magánállatkertben készültek, ahol számos madarat, hüllőt és csimpánzt fényképezhetett le.

Manvelyan szerint manapság egyszerűbb a helyzet. Miután a fényképei népszerűvé váltak, a jereváni állatkert személyzete néhány állat ketrecébe is beengedte a fotóst. A mostani felvételeken látható, hogy a szívességnek köszönhetően már a vízilóról, a daruról vagy a tevéről is látványos képeket készíthetett. A lehetőségek határtalanok: Manvelyan elmondta, hogy szívesen fotózna például polipot is, mivel azoknak nagyon kifinomult szemstruktúrája van. Egyelőre azonban beéri azzal is, ha egy állat elég hosszú ideig nyugton marad ahhoz, hogy lefényképezhesse.