Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Ötven éve tudjuk, hogy mozog a föld

2013.06.10. 11:20

A Földön valaha egy hatalmas kontinens volt, és néhány százmillió év múlva megint csak egy lesz, hiszen Ausztrália Ázsia felé tart, Észak-Afrika pedig Európával fog ütközni. Ezeket minden gyerek megtanulja az iskolában. Azonban azt, hogy mozog Alattunk a Föld, nem is olyan régen fedezték fel.

Continents-colliding-is-t-001 (1)
Fotó: Russ Widstrand

A vándorló kontinensek elméletét Alfred Wegener dolgozta ki a huszadik század első felében, a bizonyításra egészen az 1960-as évekig kellett várni. Az évszázad egyik legfontosabb felfedezését ötven évvel ezelőtt tette Fred Vine és Drummond Mathews. A két cambridge-i geofizikus 1963-ban mutatta ki az óceáni kéreg mágneses anomália-sávjait. Az elmélet nagyon hamar elterjedt, a lemeztektonikával foglalkozó kutatók rájöttek arra, hogy ha most mozognak a kontinensek, akkor a múltban is ezt tették évmilliárdokon keresztül.

A Föld története alatt a kontinensek számtalan esetben szétszóródtak az óceánokban, de ugyanannyiszor össze is ütköztek, egyetlen szuperkontinensé válva. A szuperkontinensek viszonylag kevés ideig maradnak fenn, és 500-700 millió évenként keletkeznek.

A legrégibb ismert szuperkontinens a Rodinia, nagyjából 1,1 milliárd évvel ezelőtt tömörült össze és 250 millió év után feldarabolódott. A legutóbbi szuperkontinens, a Pangea 250 millió éve állt össze. Nagyjából 50 millió évet maradt együtt, majd az amerikai részek leváltak Afrikától, létrehozva az Atlanti-óceánt. Északon pedig Eurázsia szakadt le, hogy Afrika felé mozogjon.

Az elméletek szerint most nagyjából az új szuperkontinens felé vezető út felénél járunk. Észak-Afrika Európa felé tart, a következő néhány tízmillió évben lassan eltüntetve a Földközi-tengert, miközben egy Himalája-szerű magashegységet gyűr fel. Ausztrália a leggyorsabban mozgó kontinens, már megkezdte Új-Guinea és Indonézia belepaszírozását Ázsiába. Észak- és Dél-Amerika pedig a Csendes-óceán felől éri el a már egybeforrt európai-ázsiai-afrikai hármast. Néhány száz millió év múlva megint szuperkontinensé olvadnak a mostani szárazföldek és a geológusoknak nevük is van erre: Pangea Ultima.