Friderika
9 °C
18 °C

A sötét anyagot kutatja majd az Euklidész

2013.06.12. 10:16

Új űrteleszkópot építtet az Európai Űrkutatási Hivatal, hogy többet tudjon meg a világűr keletkezésének történetéről, ezen belül a rejtélyes sötét anyag és a sötét energia működéséről.

Az űrügynökség az Astrium nevű cégtől rendelte meg a 1,2 méter átmérőjű Euclid (Euklidész) teleszkópot, amelyet 2020-ban bocsátanak fel egy orosz Szojuz-rakétával. A projekt költségét 600 millió euróra (180 milliárd forint) becsülik űripari körökben.

A távcsövet építő cég keddi közleménye szerint az európai űrteleszkóp hat éven át készít majd nagyfelbontású felvételeket a világűr mélyéről, rögzítve a formákat és távolságokat több mint kétmilliárd csillagrendszerben.

A közlemény szerint az univerzum szerkezetének és a galaxisok elhelyezkedésének ismeretében a tudósok következtetéseket vonhatnak le a világűr keletkezéstörténetét és a sötét anyag, valamint a sötét energia működését illetően.

Az űrteleszkópot két tudományos műszer egészíti ki, amelyek közül az egyik egy, a fény nem látható részét leképező kamera, a másik pedig egy, a közeli infravörös tartományban működő spektrográf (fényforrás spektrumát fotózó készülék).