Egyre kisebb az Antarktisz feletti ózonlyuk

2013.06.12. 21:15

A meteorológusok legújabb mérései szerint egyre kisebb az Antarktisz feletti ózonlyuk. Az ózonlyuk kezd bezárulni - mondta Gert König-Langlo, a német Neumayer III. Antarktisz-kutatóállomás vezetője szerdán Bremerhavenben. A szakértő szerint három éve észlelhetők a gyógyulási folyamat jelei. A javuló ózonértékek hátterében König-Langlo szerint a fluor-klór-szénhidrogén-gázok felhasználásának világszintű tilalma áll.

Míg 2006-ban, az akkori déli-sarkvidéki tél után az ózonlyuk több mint 27 millió négyzetkilométeres volt, addig 2012-re mérete 18 millió négyzetkilométerre csökkent. Első alkalommal mutatnak adataink fordulatot az ózonréteg alakulásában. Az ózonréteg kezdi összeszedni magát.

Az ózonlyuk elemzéséhez a német kutatók 27 éve hetente végeznek ballonos méréseket. Ez a leghosszabb ilyen jellegű méréssorozat egy ózonlyuk alatti állomáson. A Neumayer III-at az Alfred Wegener Intézet Helmholtz Sarki és Tengeri Kutatóközpontja működteti.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét