16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Új típusú változócsillagot fedeztek fel

2013.06.12. 21:08

Számos csillagról ismert, hogy változó fényességű vagy pulzáló, de svájci csillagászok egy csoportja most e változócsillagok új típusát fedezte fel. Az Astronomy and Astrophysics című folyóiratban szerdán ismertetett felfedezés az NGG 3766 nevű csillaghalmazban található több mint 3000 csillaggal kapcsolatos, hét éven át végzett méréseken alapszik. A felfedezést egy genfi csillagászcsoport tagjai tették az Európai Déli Obszervatóriumnak (ESO) a chilei La Sillába telepített Euler svájci távcsöve segítségével.

Nami Mowlavi csapata első ízben fedezett fel a csillaghalmazban egy 36 csillagból álló csoportot, amelynek a fényessége számtalan változatot mutatott, a 0,1 százalékostól a csillagok normál fényességéig. A fényerősség változásának periódusai kettőtől húsz óráig terjedtek. Ezek az új típusú csillagok, amelyeket még nem kaptak nevet, kissé melegebbek és fényesebbek, mint a Nap.

Az új típusú változó fényességű csillagok kihívást jelentenek a csillagászok számára - mondta Sophie Saesen, a csapat egyik tagja. A jelenlegi elméleti modellek alapján feltételezhető, hogy a fényességük nem periodikusan változik, ezért alaposabban meg kell ismerni ezt az egészen új típusú csillagot.

A csillagok változó fényességének oka továbbra is ismeretlen, a csillagászok megfigyelték azonban, hogy néhány csillag gyorsan forog. Forgásuk sebessége a kritikus sebesség több mint a felének felel meg. Ilyen sebességnél a csillagok instabil állapotba kerülnek és anyagukat az űrbe lövellik.

Ilyen feltételek mellett a gyors forgásnak minden bizonnyal nagy hatása van a csillag belső tulajdonságaira, de nem tudjuk még modellezni a fényességük változásait. A változócsillagok fényessége változásának tanulmányozására jött létre az asztrofizika új ága, az asztroszeizmológia, a csillagrengések tudománya.  • Hírek
  • Hírek