Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Megfejtették az Emiliania plankton genomját

2013.06.13. 11:33

Megfejtette a légkör szén-dioxid-tartalmának szabályozásában fontos szerepet játszó Emiliania huxleyi fitoplankton faj genomját egy nemzetközi kutatási konszern. Rendkívüli szaporasága miatt ez az egészen kicsi sejt a tengeri fitoplakton emblematikus faja – olvasható a francia Nemzeti Tudományos Kutató Központ (CNRS) közleményében, amelynek munkatársai szintén részt vettek a felfedezésben.

Az Emiliania huxleyi virágzásáról ismert, hogy szaporodás közben a sejtek kalciumtartalmú váza tejszínű árnyalatot kölcsönöz az óceán színének, amely a világűrből is látható. A genom szekvenálását a Joint Genom Institute (JGI) végezte el az Egyesült Államokban, a felfedezésről a Nature tudományos folyóirat szerdai száma számolt be.

Az Emiliania huxleyi, amely nevét Cesare Emiliani és Thomas Huxley természettudósokról kapta, véglény. A véglények, amelyek se nem baktériumok, se nem vírusok, se nem növények, se nem állatok a szó klasszikus értelmében, eddig kevéssé ismert egysejtű eukarióták (valódi sejtmaggal rendelkező sejtből álló élőlények). Ők felelősek az óceánban zajló fotoszintézis legnagyobb részéért, a fitoplankton tevékenysége teszi lehetővé, hogy az óceán előállítsa a Föld oxigénjének több mint felét.

Az Emiliania huxleyi genomjának megfejtéséhez a tudósok a fajnak a különböző óceánokból származó tizenhárom törzsét használták fel. A tudósok szerint a fitoplankton genomja hússzor kisebb, mint az emberé, de legalább egyharmadával több gént tartalmaz. Különböző fajta fehérjéket és funkciókat kódoló, több mint 30 ezer gén jelenlétét tárták fel, amelyeknek több mint fele ismeretlen a genetikai adatbankokban.

A tudósok azt is kimutatták, hogy a szekvenált 13 törzsben a gének csak átlagosan 75 százalékban azonosak, a fennmaradó negyedrész csak bizonyos törzsekben található meg. A kutatók szerint a specifikus géneknek az egyes törzsekben meglévő aránya a magyarázat arra, hogyan képes az Emiliania huxleyi alkalmazkodni a teljesen különböző környezeti viszonyokhoz.