16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Repülő hüllőkkel volt tele a krétakori Anglia ege

2013.06.13. 16:35

Minden idők legrészletesebb leírását adta két brazil paleontológus az Angliában 110 millió évvel ezelőtt élt repülő hüllőkről. Taissa Rodrigues és Alexander W. A. Kellner harminc pteroszauruszról adott részletes leírást és képet, valamennyi állat a Krétakorban élt.

Különböző méretű és formájú Pteroszaurusz maradványok
Különböző méretű és formájú Pteroszaurusz maradványok
Fotó: Natural History Museum

Az angol krétakori pteroszauruszokat még Richard Owen és Harry Seeley írta le a 19. században. Akkor még nagyon keveset tudtak ezekről az állatokról, illetve azok diverzitásáról. Nagyjából tucatnyi fajt azonosítottak be az igencsak széttöredezett fosszíliák alapján.

Ugyanezeket a fosszíliákat részletesebben megvizsgálva már más eredményekre jutottak a kutatók. A pteroszauruszoknak nagyon különböző volt a megjelenése. Néhány fajnak például különböző formájú és színű taraj nőtt a fején, néhánynak egyáltalán nem volt ilyen dísze. Voltak nagy fogúak, ormányosok, halevők, mindez különböző étkezési szokásokat feltételez.

A kutatók 14 különböző fajt különböztettek meg, ezek öt különböző nemhez tartoztak. Ami érdekessé teszi az állatokat, hogy közeli rokonságot mutatnak a brazil és kínai repülő hüllőkkel. Rodrigues szerint ez azért rendkívüli, mert a kontinensek ekkorra már különváltak. Ha költöző állatokról lenne szó, akkor ugyanazokat a fajokat találták volna mindegyik kontinensen, de különböző nemekhez tartozóakat találtak. Angliának, Brazíliának és Kínának is megvolt a maga külön faja és neme.

A fosszíliák elemzése szerint a pteroszauruszoknak ezen csoportja már teljesen elterjedt volt az egész világon 110 millió évvel ezelőtt. Fontos része lehetett a krétakori élővilágnak, vetélytársai voltak a korai madaraknak. Néhány millió évvel később kihaltak.  • Hírek
  • Hírek