Leállították a Herschel űrtávcsövet

2013.06.17. 21:27

Leállították a Herschel űrtávcsövet, amelyet 2009 májusában bocsátottak fel a csillagok keletkezésének megfigyelésére – jelentette be hétfőn az Európai Űrügynökség. A Herschel kikapcsolása nem meglepetés, mert tervezett volt, a fedélzetén nincs több kriogenikus folyadék, így felhevül, és ettől kezdve használhatatlan. Ezért leállítottuk a transzponderét – mondta Jean-Jacques Dordain, az ESA vezérigazgatója. A transzponder egy műhold vevőjének, leadójának és antennájának az együttese.

A Herschel április 29. óta nem végzett megfigyeléseket, miután teljesen elpárolgott a műszereinek hűtéséhez elengedhetetlen 2300 liter hélium. Az űreszköz még vakon is működött néhány hétig, az ESA mérnökei végeztek rajta különböző technikai, szoftveres és manőverezési kísérleteket, amelyeket aktív műholdakon nem kísérelnek meg, nehogy veszélybe sodorják őket. A kísérletek tapasztalatait a jövőbeli missziók során hasznosíthatják. A Herschel küldetése során több mint 25 ezer órányi anyagot gyűjtött össze csillagok születéséről és galaxisok képződéséről. Leállítása előtt a műholdat Nap körüli pályára helyezték, hogy ne zavarja a többi műholdat, és ne szennyezze a Föld közelében a világűrt.

A teleszkópot William Herschel német-angol fizikusról, az infravörös sugárzás felfedezőjéről nevezték el, és a tervezett minimális üzemideje három év volt. Legnagyobb, 3,5 méter átmérőjű tükrének köszönhetően a Herschel volt az eddig az űrbe küldött legnagyobb infravörös távcső.  • Tippek
  • Bankszámla