Natália
1 °C
7 °C

Már tudjuk, merre jár Cirmi napközben

2013.06.17. 13:37

Nemcsak a macskatulajdonosokat érdekli, merre járnak kedvenceik, ha épp nem a konyhában nyávogva követelik az újabb adag kaját, de a brit Királyi Állatorvosi Egyetem egy munkacsoportja is indított egy projektet a titok kiderítésére.

Alan Wilson kutató-állatorvos miniatűr GPS-jeladót és kamerát szerelt néhány Shamley Green-i macskára, és legnagyobb meglepetésére nemcsak az állatok napi mozgását sikerült rögzíteni, de ennél érdekesebb összefüggések is kiderültek. „Sokkal kevesebbet tudunk a házi macskák viselkedéséről és szokásairól, mint gondolnánk” – nyilatkozta a tudós.

Kevesen gondolnák például, hogy a Shamley Greenben élő macskák külön időbeosztásban járják a vidéket, vagyis ugyanoda mennek, de más-más időben ahelyett, hogy folyamatosan harcolnának a territórium uralmáért. Szintén látványos, hogy a megfigyelt macskák egyike sem vándorolt messzebb, mint a település határa, és főleg az emberlakta környéken maradtak, a környező földeket elérve jellemzően visszafordultak.

A vizsgálatban 50 macska vett részt, végül 10 adatait összegezték a BBC oldalán található, interaktív grafikában. A minikamerák által rögzített videókért is érdemes ellátogatni a weboldalra, az egyiken például macskaszemszögből láthatjuk, valójában milyen küzdelmes dolog is a kerítésen egyensúlyozva eljutni a kert egyik feléből a másikba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?