Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Az új űrhajósok fele nő

2013.06.18. 11:52

Több mint hatezren jelentkeztek arra a NASA-felhívásra, aminek keretein belül a jövő űrhajósait keresik. A kiválasztottak a több éves képzés után esélyt kaphatnak arra, hogy Föld-közeli missziókban vegyenek részt, illetve ők lesznek azok, akik a tervek szerint először utaznak polgári űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra, ők landolnak majd egy a Hold mellé vontatott aszteroidán, és talán a történelmi jelentőségű emberes Mars-misszióban is őket láthatjuk viszont.

Josh A. Cassada, Victor J. Glover, Tyler N. Hague, Christina M. Hammock, Nicole Aunapu Mann, Anne C. McClain, Jessica U. Meir and Andrew R. Morgan.
Josh A. Cassada, Victor J. Glover, Tyler N. Hague, Christina M. Hammock, Nicole Aunapu Mann, Anne C. McClain, Jessica U. Meir and Andrew R. Morgan.
Fotó: NASA

Az amerikai hadsereg kötelékéből érkező jelöltek továbbra is az ottani fizetésüket kapják majd, a civil pályáról beválasztottak azonban képzettségüktől és szakmai tapasztalatuktól függően 64 és 141 ezer dollár közötti bért kapnak évente.

A jelentkezőkből nyolc jelöltet választottak ki, és érdekesség, hogy négy nő is van köztük - soha ilyen magas arányban nem válogattak még be nőket a hasonló programokba. Janet Kavandi veterán űrhajósnő, a kiválasztásért felelős szerv igazgatója azonban elmondta, hogy elsősorban a rátermettséget és a szakmai alkalmasságot figyelték, nem volt előre meghatározva, hány férfit és hány nőt vesznek fel a jelentkezők közül.

Charles Bolden, a NASA vezetője azt nyilatkozta, hogy a jelöltek nemcsak a Űrállomáson folyó tudományos kísérletek miatt izgatottak, de tisztában vannak azzal is, hogy nagy jelentőségű, de kockázatos küldetésekre vállalkoznak.

A nyolc jelölt életkora 34 és 39 év között alakul, jellemző, hogy van valamilyen szintű, repüléssel, katonai szolgálattal vagy orvoslással kapcsolatos tapasztalatuk, rendszerint a három közül akár több is egyszerre. Az űrhajósok általában sem buta emberek, ezt bizonyítja, hogy a most kiválasztottak közül véletlenszerűen bökdösve is többdiplomás F/A–18 pilótát, harctéri sebészt, berepülőpilótát találunk. Jessica U. Meir például olyan altatóorvos, aki oceanográfusként a mikrogravitáció emberi szervezetre gyakorolt hatását tanulmányozta korábban. A vezetői múlt sem ritka, Christina M. Hammock például a Nemzeti Éghajlati Adatközpont Amerikai Szamoán alapított bázisának vezetését adja fel az űrhajózás érdekében.