Eszter, Eliza
EUR 382,05 Ft
USD 358,25 Ft
14 °C
24 °C

Fertőző szállítmányt vittek az Űrállomásra

2013.06.18. 10:37

A Roszkozmosz és a NASA vitája miatt három napig nem nyitották ki az Albert Einsteinről elnevezett teherűrhajó ajtóit, pedig az már szombaton kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a Spaceflight101 űrkutatási honlapról vett információi alapján azt jelentette, hogy a nyitás elhalasztását az orosz irányító központban javasolták. A szakemberek amiatt aggódtak, hogy az űrhajó rakományának három egysége baktériumokkal vagy gombákkal lehet fertőzött.

A fertőzés nem veszélyes a Nemzetközi Űrállomás legénységére, de felül kellett vizsgálni a legénység teherűrhajóba belépésének eljárási folyamatát. Az űrhajósoknak az erre megfelelő szerekkel kezelniük kell a rakomány feltétezetten gombával fertőzött részét.

A lenta.ru orosz hírportál hétfőn még arról számolt be, hogy a Roszkozmosz és a NASA, az orosz és az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal szakemberei nem tudtak megegyezni az eljárás mikéntjében. Eredetileg moszkvai idő szerint hétfőn egy órakor nyitották volna ki a teherűrhajó ajtóit.

Frissítés: Kedden végül megszületett a döntés arról, hogy kinyithatják az átjárót. Luca Parmitano olasz űrhajós a teherszállítón olyan berendezéseket helyezett el, amelyek több órán át tisztítják a benti levegőt, és mintákat is vesznek, hogy megbizonyosodjanak a szenneződés mértékéről.

Az Albert Einsteinről elnevezett - negyedik - ATV automata teherűrhajót június 5-én, egy Ariane 5 típusú hordozórakéta segítségével indították a Francia Guyanában található kourou-i űrközpontból. A 20 tonnás űrhajó 6,6 tonnányi hasznos terhet vitt, amelyben egyebek között élelmiszer, ivóvíz, posta és üzemanyag van a Föld körüli pályán keringő űrállomás hat lakója számára. Ez volt eddig a legnagyobb európai szállítmány az ISS-re.

A Nemzetközi Űrállomáson Fjodor Jurcsihin, Alekszandr Miszurkin és Pavel Vinogradov orosz, Luca Parmitano olasz, valamint Karen Nyberg és Christopher Cassidy amerikai űrhajósok teljesítenek szolgálatot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás