Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Nem kell sok a szociális káoszhoz

2013.06.18. 09:22

Ahogy a macskák is akkor a legérdekesebbek, amikor nem látjuk őket, egyes kutatók szerint annak is van értelme, hogy egereket, sőt egérkolóniákat figyeljünk meg a nap 24 órájában. A Weizmann Intézet kutatói videóra vették és elemezték egy négy méteres terrárium egérlakóit, méghozzá úgy, hogy rádiófrekvenciás jelölők segítségével hónapokon keresztül másodpercenként harminc alkalommal mérték le a pontos helyüket és mozgásukat.

Mice in a "Big Brother" Setup Develop Social Structures

Az így összegyűjtött rengeteg adat elemzéséből az étkezési, alvási szokások mellett számos érdekesség derült ki az egerek társas szokásairól és szocializációs folyamatairól is. Egy bizonyos mennyiségű adat segítségével a kutatók meg tudták határozni az egér természetét, például hogy harciasabb, rámenősebb vagy visszahúzódóbb példányról van-e szó, és ennek segítségével akár 90 százalékos biztonsággal jósolták meg az egyes egyedek párzási esélyeit és választásait is.

Az egerek személyiségének vizsgálata azonban ennél érdekesebb felfedezéseket is hozott. Ha a kamerával megfigyelt terráriumban vegyes személyiségű egerek voltak, az állatok 24 óra alatt nem csupán a domináns egyedet választották ki, de a teljes társadalmi rendszerüket is kialakították. Azonban ha a kutatók genetikailag módosított, félénk egereket helyeztek el a csoportban, az állatok nem választottak vezetőt, vagy ha mégis, annak domináns szerepe nem volt tartós.

A tanulmány tehát nemcsak szokatlan részletességgel rajzolta ki egy csoport szokásait, de azt is megmutatta, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel milyen könnyű kívülről belenyúlni a társadalmi folyamatokba, legalábbis az állatok esetében mindenképp.