7400 szeletre vágták egy 65 éves nő agyát

2013.06.21. 10:21

Német és kanadai kutatók új, minden korábbinál ötvenszer részletesebb térképet készítettek az emberi agyról. Nem a mostanában egyre többször látott, minden agysejtet vagy idegpályát megmutató, számítógépes modellről van szó, hanem klasszikus, az elérhető legjobb technika segítségével előállított anatómiai modellről.

1.13245 SCIENCE-amunts1HR
Fotó: Amunts, Zilles, Evans et al.

A BigBrain, vagyis Nagy Agy nevű térképhez egyetlen konkrét agyat használtak, egy 65 éves nőét. A szervet paraffinban tárolták a kísérlet kezdetéig, majd 7400 darab, húsz mikron vastagságú szeletre vágták. A szeletekről nagy felbontású, nagy nagyítású fényképek készültek, amiken már szinte sejtszinten látszanak az agy különböző területeinek összetevői. Az így összegzett térkép minden, agykutatással kapcsolatos projektben nagy segítség lehet a világ kutatóinak, függetlenül attól, hogy az agy egy nagyobb vagy egészen apró részletére kíváncsiak.

Katrin Amunts, a Jülichi Ideg- és Orvostudományi Intézet munkatársa, a tanulmány vezető szerzője szerint bár a projekt nem illik bele abba, amit az obamai agykutatási kezdeményezés, vagy más, vezető agykutatási irányzatok szeretnének, azért a BigBrain igenis sokat segíthet a területen dolgozó szakembereknek. A kész tanulmányt hamarosan ingyenesen elérhetővé teszik.

David Van Essen, a St. Louis-i Washington Egyetem neurológusa szerint bár az fMRI-vizsgálatok kiválóan működnek az aktív agy vizsgálatánál, a most elkészített térbeli modell sokat segíthet abban, hogy az agy számos, kiterjedését tekintve apró területét a lehető legnagyobb pontossággal azonosítsák.  • Hírek
  • Árfolyam