István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Gyorsul a globális felmelegedés

2013.06.21. 17:43

Az idei május volt a világon a harmadik legmelegebb az időjárási adatok feljegyzésének kezdete óta, azaz az elmúlt több mint 140 évben. Ugyanebben a hónapban Grönland keleti részén viszont rekordhideget mértek - közölték amerikai tudósok.

Az Egyesült Államok Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) adatai szerint a szárazföld és a vizek hőmérséklete globálisan átlag 15,46 Celsius-fok volt, 0,66 fokkal magasabb, mint a 20. század átlaga. Csak 1998 és 2005 májusa volt ennél melegebb.

A Föld sok régiójából: Szibéria egyes részeiből, Észak- és Kelet-Európából, Ausztráliából, Észak-Afrikából, a Fülöp-szigetekről, Kínából és Dél-Amerikából jeleztek rekordhőmérsékleteket. A szárazföldi hőmérséklet 1,11 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagnál, sőt a déli féltekén ez a május volt a második legmelegebb. Az adatok szerint ez az egymást követő 339. hónap, amelynek globális átlaghőmérséklete meghaladja a 20. századét.

Ausztriában 2013 májusa az elmúlt 156 év harmadik legnedvesebb hónapja volt, kétszer annyi csapadék hullott az országra, mint a havi átlag, a hőmérséklet 0,8 fokkal maradt el a sokéves átlagtól, a napsütés 20 százalékkal, a hegyekben 50 százalékkal kevesebb volt. A globális hőmérséklet emelkedése nem haladhatja meg a 2 Celsius-fokot az iparosodás előtti értékhez képest - figyelmeztettek korábban az ENSZ klímaszakértői, ellenkező esetben tengerszint-emelkedés és árvizek fenyegetik a Földet.