Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Jóval nagyobbak a spirálgalaxisok, mint hitték

2013.06.28. 16:07

A Hubble űrtávcsővel végzett megfigyelések azt mutatják, hogy a spirálgalaxisok körüli galaxishalo akár egymillió fényévvel is növelheti annak átmérőjét. A Tejútrendszernek például nagyjából százezer fényév az átmérője, egy fényév 9,4 billió kilométer.

6a00d8341bf7f753ef019103e3cef2970c
Fotó: Hubble COS

A felhőket a University of Colorado-Boulder kutatói vették észre, ez az anyag a szupernóvaként felrobbanó csillagokból származik. Ebből az anyagból alakulnak az új csillagok is, miután visszaesik a csillagrendszerbe – magyarázta John Stocke csillagász.

Ez lehet a hiányzó láncszem a galaxisok evolúciójában, ezt megértve teljes képet kapunk az egész folyamatról. A kutatók szerint galaxisokat körülvevő halóban annyi anyag lehet, mint magukban a galaxisokban.

Az eredményt meglepőnek nevezte John Stocke, mert komoly következményei vannak azokra az elméletekre, amelyek a galaxisok változásáról szólnak. Eddig is voltak elméletek arról, hogy az észleltnél akár ötször annyi gáz lehet a spirálgalaxisokban, de csak most sikerült a Hubble űrteleszkópnak bizonyítékot is mutatnia.