Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Az életkor is kihat a konfliktuskezelésre

2013.07.02. 11:54

A San Franciscó-i Állami Egyetem hétfőn bemutatott tanulmányához 127 középkorú és idősebb házaspár életét követték figyelemmel tizenhárom éven át. Az eredmények szerint az életkor növekedésével párhuzamosan egyre gyakrabban fordul elő, hogy a vélemények ütköztetésekor a vitázó párok témát váltanak.

A Journal of Marriage and Family című online lapban publikált tanulmányukban a szakértők azt írják, hogy míg az évek során a kommunikáció aspektusai nem sokat változtak, mind a férjek, mind a feleségek egyre nagyobb hajlandóságot mutattak a konfliktusok elkerülésére. Gyakrabban váltottak témát, vagy próbálták más módon elkerülni a vitát.

A kutatók szerint általánosan elmondható, hogy egy kapcsolatnak nem tesz jót a konfliktuskerülés, de ez elsősorban az új problémákkal találkozó, fiatal párokra érvényes. Az idősebb párok, akik már évtizedeken át több nézeteltérést is lebonyolítottak, az elkerülés jó megoldás lehet arra, hogy a beszélgetést robbanékony témáról semleges vagy kellemes téma irányába tereljék.

Sarah Holley, a San Francisco Állami Egyetem pszichológusa elmondta, hogy más kutatások már bebizonyították, hogy az emberek idővel egyre inkább a pozitív élményeket keresik, kevesebb hangsúlyt fektetnek a vitákra. A korral járó viselkedésváltozás feltehetőleg abból a vágyból táplálkozik, miszerint a hátralévő életévekből a legjobbakat akarják kihozni a házastársak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek