Friderika
9 °C
18 °C

India fellőtte az első navigációs műholdját

2013.07.02. 13:28

Kedden India fellőtte a saját műholdas navigációs rendszere első műholdját. A teljes IRNSS rendszer végleges üzembe helyezése előtt még hat műholdat fognak pályára állítani. A művelethez használt rakétát az Ándhra Prades szövetségi államban lévő űrkutatási központból indították el hajnalban, de az eseményt csak néhány órával korábban jelentették be.

A többi műholdat a következő 30-36 hónapban bocsátják fel, az IRNSS-t legkorábban 2015 végén helyezik üzembe. A rendszer az egész ország területén, valamint a határok 1500 kilométeres körzetében lesz használható. Lesz egy szabadon használható polgári és katasztrófavédelmi, valamint egy titkosított, katonai rendszere. A teljes rendszer kiépítése körülbelül 53,8 milliárd forintba kerül.

Az indiai űrprogram az ország egyik legfontosabb programja, de a lassuló nemzetgazdasági növekedés körülményei között az ország csak nagy erőfeszítések árán tudja fedezni a költségét. Komoly akadályt jelent, hogy az 1,2 milliárd lakosú ország vezetése nem tud hatékonyan küzdeni a mérhetetlen szegénység és a gyerekek alultápláltsága ellen.

India 1963-ban kezdte űrprogramját, amellyel csökkenteni akarta függését a mesterséges holdak külföldi felbocsátásától. A nemzetközi piacra 2007-ben lépett ki, amikor egy olasz műholdat állított pályára. Egy évvel később Izrael egyik kémműholdját lőtte fel. A program 2010-ben súlyos kudarcot szenvedett, amikor egy rakéta letért a pályájáról, felrobbant és a Bengáli-öbölbe zuhant.