Partifecske-telepeket semmisítettek meg

2013.07.04. 18:36

Június 26-án a természetvédelmi őrszolgálat egyik tagja vette észre Tiszapüspöki környékén, hogy a Tisza területrendezési földmunkálatai során megkárosították, vagy éppen megsemmisítették az ott élő partifecske-telepek egy részét. Az őrszolgálat jelentette az esetet a rendőrségen. Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtökön jelentette be, hogy természetkárosítás miatt eljárást indítottak az ismeretlen tettesek ellen.

Az értesülések szerint a Tisza-parton munkagépekkel távolították el az aljnövényzetet, amit aztán a partfalra toltak. Emiatt több mint egy tucat költőüreg semmisült meg a természetvédelmi oltalom alatt álló területen, ami a Közép- Tiszai Tájvédelmi Körzethez tartozik. Monoki Ákos, a nemzeti park illetékes tájegységvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a partifecske természetvédelmi értéke példányonként 50 ezer forint. Monoki szerint Tiszapüspökiben nem ez az első ilyen bűncselekmény. Két év alatt ez a negyedik alkalom, hogy hasonló okból feljelentést tettek.

A rendőrök július 3-án gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben egy budapesti lakost, a 65 éves M. G. Andrást. A földmunkákhoz használt munkagépeket lefoglalták. Az ügy részleteit, a további felelősség kérdését, és az okozott kár pontos mértékét és értékét szakértők bevonásával büntetőeljárás keretében vizsgálja a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság.  • Hírek
  • Hírek