Szurikátakölykök születtek Szegeden

2013.07.04. 15:35

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója bejelentette, hogy összesen hat szurikátakölyök született az állatkertben, és már a látogatók is láthatják őket. Az állatkertben régóta tartanak szurikátákat, de eddig nem tudták szaporítani őket. 2010-ben alakult ki az új csapat, három, Amszterdamból származó nőstényből és egy budapesti fiatal hímből; ők 2011-ben három, tavaly egy kölyköt szültek.

20130703 szurikata
Fotó: Szegedi Vadaspark

A szurikáták mindenhol az állatkertek legnépszerűbb lakói közé tartoznak, és ez Szegeden is így van.

A szurikáta Dél-Afrikában a Kalahári sivatagban őshonos. Nagy családokban és kiterjedt üregrendszerekben, illetve azok környékén él. A 700 gramm körüli testtömegű ragadozók rovarokkal, lárvákkal, skorpiókkal táplálkoznak, de néha elfogyasztják a kisebb gerinceseket, tojásokat és növényi gumókat is.

A csapatban a legmagasabb rangú hím és nőstény párzik. A szurikáták utódjai tizenegy hetes vemhesség után, október és március között, vakon és szőrtelenül jönnek a világra. Az utódok felnevelésében az egész csapat részt vesz.

Félnek a repülőktől

A szoros családi kötelék miatt a szurikáták nem szeretik az idegeneket. Ha egy másik csapattal vagy ragadozóval kerülnek szembe, azonnal elkezdenek ásni, így nagy porfelhőt kavarnak. Az őrszemeik állandóan figyelik a légi és földi veszélyt, és jeleznek a többieknek, ha baj van. Az őrszemek a Vadasparkban is éberek, ezért ragadozó madár ezért még nem járt náluk sikerrel – igaz, időnként a vitorlázó repülők is okoznak náluk riadalmat.Az is előfordul, hogy szorosan egymáshoz bújnak, felborzolják szőrüket, és megnyújtják testüket, hogy minél nagyobbnak látsszanak. Néha az egész csapat a levegőbe ugrál, miközben morognak. A hangadás fontos a szurikáták kapcsolatában: az egyedek legalább tízféle jelzést használnak a kolónián belül.

A kis szurikáták már most is láthatók, ahogy néha előbújnak az üregeikből. Később, ahogy nőnek és bátrabbak lesznek, egyre többet fognak kinn játszani az idősebbek felügyelete mellett.  • Tippek
  • Biztosítás