Facebookkal megjósolható az öngyilkosság?

2013.07.08. 11:45

Segítséget nyújthat a közösségi média azoknak, akik öngyilkosságon gondolkoznak: kutatók intelligens algoritmust fejlesztenek a Durkheim Project keretében, amely azonosítja azokat a gyakran előforduló szavakat, amelyeket az öngyilkosságot fontolgató emberek szoktak használni.

A július másodikán elindított program egyelőre csak veterán amerikai katonákra fókuszál, akiknek körében nagyon magas az öngyilkossági arány. A háborút megjárt katonáknak egyelőre jelentkezniük kell a projektbe: ekkor alkalmazást telepítenek a számítógépükre és androidos vagy ios-es okostelefonjukra. Ezek követik a felhasználók bejegyzéseit, és feltöltik őket egy orvosi adatbázisba, ahol valós időben keresik az önkárosításra utaló mintákat.

A Durkheim Project alkalmazása figyeli a Facebookot, a Twittert és a Linkedint, valamint a mobilokon eltárolt információt. Az adatbázist a Dartmouth Universityn lévő Geisel School of Medicine-ben gondozzák. Később követik majd a felhasználók tartózkodási helyét, sms-eiket is.

A projekt későbbi verziói lehet, hogy értesítik majd a szakembereket, ha úgy tűnik, valaki veszélyben van. Ez a hátulütője is: ehhez gyűjteni kell a legérzékenyebb adatokat, amiket aztán meg kell osztani másokkal, ez adatvédelmi kérdéseket is felvet. A kutatások még 2011-ben kezdődtek, aktív közösségi életet élő veteránok profiljainak vizsgálatával. Az eredmények alapján az öngyilkosságot végrehajtó emberek közül 65 százalék használt rendszeresen erre utaló kulcsszavakat profilján.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport