Tovább irtják az esőerdőt az Amazóniában

2013.07.08. 14:52

Újra növekszik a fakitermelés az Amazonas vidékének esőerdeiben. Idén májusban egyetlen hónap alatt 465 négyzetkilométer vadont irtottak ki. A brazil kormány legfrissebb adatai szerint a 2013 májusában letarolt 465 négyzetkilométernyi esőerdő ötször nagyobb volt, mint a tavaly májusi erdőirtás.

Éves összehasonlításban is drámai a helyzet. 2012 augusztusa óta 2338 négyzetkilométer vadon tűnt el, mely New York területe háromszorosának felel meg. 2011 augusztusa és 2012 júliusa között 2051 négyzetkilométer esőerdőt vágtak ki.

Az adatok alátámasztják a kutatók és a környezetvédők aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy veszélyben forognak az utóbbi évek kemény munkával elért eredményei. Az erdőirtás mértékét növelik az ország infrastrukturális beruházásai, a környezetpolitika változásai, a szójabab és más brazil mezőgazdasági termények emelkedő árai, melyek újabb és újabb területek művelésbe vonását igénylik.

Az erdőirtás mértékét további kutatásoknak kell pontosítaniuk, ugyanis lehetséges, hogy a vadon egy része természetes okok miatt pusztul.  • Tippek
  • Bankszámla