Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Van élet a Vosztok-tóban

2013.07.08. 10:21

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint valószínűleg több ezer különböző apró életforma, sőt akár nagyobb halak lehetnek a Vosztok-tóban, az Antarktisz legnagyobb, legmélyebb, tavalyi megfúrásáig évmilliók óta elzárt tavában.

Az Antarktisz jege alatt több mint 3,7 kilométer mélyen fekvő tóban olyan körülmények uralkodhatnak, mint a Naprendszer egyes bolygóinak holdjain, az Europán és az Enceladuson. Eddig úgy gondoltuk, a tó legalább 15 millió éve elzáródott a külvilágtól, a legújabb, a Plos One-ban megjelent eredmények alapján azonban úgy tűnik, a tó korántsem volt annyira steril.

Több mint 3500 különböző DNS-szekvenciát azonosítottak a tóból származó mintákból, amelyeket a tó felszínével érintkező jégből vettek. 95 százalékuk baktérium, öt százalékuk összetettebb organizmus: eukarióta, illetve a szekvenciák két százaléka pedig az egysejtű organizmusok elkülönülő csoportja, az úgynevezett archeák.

A szekvenciákban találtak még gombákat, ízeltlábúakat, ugróvillásokat, vízi bolhákat és puhatestűeket. A beazonosított baktériumok pedig tipikusan halak beleiben találhatóak meg, ez alapján valószínűleg halakból is akad a tóban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek