Aladár, Álmos
0 °C
11 °C

Van élet a Vosztok-tóban

2013.07.08. 10:21

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint valószínűleg több ezer különböző apró életforma, sőt akár nagyobb halak lehetnek a Vosztok-tóban, az Antarktisz legnagyobb, legmélyebb, tavalyi megfúrásáig évmilliók óta elzárt tavában.

Az Antarktisz jege alatt több mint 3,7 kilométer mélyen fekvő tóban olyan körülmények uralkodhatnak, mint a Naprendszer egyes bolygóinak holdjain, az Europán és az Enceladuson. Eddig úgy gondoltuk, a tó legalább 15 millió éve elzáródott a külvilágtól, a legújabb, a Plos One-ban megjelent eredmények alapján azonban úgy tűnik, a tó korántsem volt annyira steril.

Több mint 3500 különböző DNS-szekvenciát azonosítottak a tóból származó mintákból, amelyeket a tó felszínével érintkező jégből vettek. 95 százalékuk baktérium, öt százalékuk összetettebb organizmus: eukarióta, illetve a szekvenciák két százaléka pedig az egysejtű organizmusok elkülönülő csoportja, az úgynevezett archeák.

A szekvenciákban találtak még gombákat, ízeltlábúakat, ugróvillásokat, vízi bolhákat és puhatestűeket. A beazonosított baktériumok pedig tipikusan halak beleiben találhatóak meg, ez alapján valószínűleg halakból is akad a tóban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!