Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Hónapokig tartó útra indult a Curiosity

2013.07.09. 11:57

Elhagyta eddigi tartózkodási helyét a Curiosity amerikai Mars-járó, és elindult arra a hosszú útra, amelynek végcélja a Gale-kráterből kiemelkedő Aeolis-hegy lesz (másik neve: Mount Sharp). Az amerikai űrkutatási hivatal hétfőn jelentette be, hogy a hatkerekű Mars-jármű 58 métert tett meg július 4-e óta attól a helytől, ahol az elmúlt hét hónapban tanyázott kőzet- és anyagmintákat gyűjtve.

Az egytonnás űrrover tavaly augusztus 6-án ért a Marsra, a 155 kilométer átmérőjű Gale-kráterben landolt, a marsi egyenlítő közelében. Kétszer is megfúrta a kőzetet, és a mintavételek vizsgálatakor a kutatók arra utaló jeleket találtak, hogy a marsi környezet egykor alkalmas volt egyszerű életforma kialakulásához.

A szakemberek korábbra tervezték az Aeolis-hegyhez való indulást, de elhúzódtak a mintavételek, a jármű többször gyengélkedett, a számítógépes rendszere is meghibásodott, illetve a Curiosity egy hónapig elérhetetlen volt, mert a Mars a Földről nézve a Nap mögé került.

A marsjáró útja várhatóan kilenc hónap-egy évig tart, az úton számos megállót terveznek a NASA szakemberei.

A robot azt vizsgálja, hogy létezhettek-e a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek. A 2,5 milliárd dollár összköltségű program keretében két évig kutat az élet nyomai után a Marson. Ez a legdrágább és műszakilag a legkifinomultabb vállalkozás, amelyet a Mars kutatására elterveztek.