Az evolúció nem tartja a lépést a klímaváltozással

2013.07.11. 09:02

A fajok egy részének az eddigieknél 10000-szer nagyobb evolúciós sebességgel lenne csak esélye, különben nem fognak tudni alkalmazkodni a klímaváltozás következő évszázadban várható tempójához.

Az Arizonai Egyetem ökológusai azt vizsgálták, milyen gyorsan alkalmazkodtak a fajok a múltban a klímaváltozásokhoz, majd 540 szárazföldi gerinces faj adaptációs sebességét a klímaváltozás közeljövőre kalkulált sebességével vetették össze.

Az eredmények elég ijesztőek: a 2100-ra várható, a mainál jelentősen melegebb klímához az eddigi adaptációs ritmus alapján nagyon sokan képtelenek lesznek alkalmazkodni, így számos fajt gyors kihalás fenyeget, ha nem tudnak elköltözni vagy akklimatizálódni. Minden nemzetségből néhány faj veszélyeztetett, legrosszabb helyzetben a trópusi fajok vannak.

Vizsgálatukhoz a kutatók a fajok genetikáján alapuló evolúciós családfát állították fel, mely közelítőleg megmutatja, mennyi ideje váltak el az egyes fajok egymástól. Ennek eredményeit aztán összevetették az egyes fajokra jellemző klimatikus niche adataival, az élőhelyekre jellemző hőmérsékleti és csapadékmennyiséggel és ezek extrémértékeivel.

John J. Wiens kutatásvezető szerint a vizsgált fajok a múltban 1 millió évenként átlagosan mindössze egy tized fok hőmérsékleti változáshoz alkalmazkodtak, ehhez képest a következő száz évre az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) 4 Celsius-fokos emelkedéssel számol.

A fajok elvileg genetikai változások nélkül is alkalmazkodhatnak a kisebb környezeti változásokhoz és magasabb szélességi körön vagy tengerszint feletti magasságon is találhatnak alkalmas élőhelyet. Néhány kutatás szerint azonban sok faj nem fog tudni elég gyorsan arrébb költözni. „A vándorlás csak akkor lehetséges, ha rendelkezésre állnak az ember által még nem teljesen feldúlt, új élőhelyek. A hegységek magasabb régióiban élő fajoknak szintén nincs hova menniük.” – mondta Wiens.

Wiens egy korábbi kutatásában arra jutott, hogy a veszélyeztetett fajok kihalása elsősorban nem a fajok fiziológiai alkalmazkodóképességének hiányától várható. Ennél súlyosabb probléma, hogy a klímaváltozás hatására más fajokkal kerülnek kapcsolatba. „Számos faj számára a táplálék megfogyatkozása bizonyul végzetesnek. A (veszélyeztetett fajok listáján lévő) vadjuh például egyszerűen éhen hal, mert a szárazabb időjárás miatt nem jut elegendő fűhöz.”  • Hírek
  • Személyi kölcsön