Lóhere alakú a Naprendszer csóvája

2013.07.11. 12:05

Most először láthatunk képet a Naprendszer csóvájáról, amiről a csillagászok eddig is sejtették, hogy ott van, de halvány elképzelésük sem volt arról, hogy miként nézhet ki. A NASA kutatói dohányzóasztal méretű Interstellar Boundary Explorer (IBEX) űrszondával derítették ki, hogy a csóva a négylevelű lóherére hasonlít.

heliosphere
Fotó: NASA

Naprendszerünket a nap mágneses mezeje és a napszél által létrehozott buborék, a helioszféra veszi körül, ennek a része a csóva is. Ez a csóva sokkal nagyobb és érdekesebb felépítésű, mint azt a tudósok korábban gondolták, mondta David McComas, az IBEX projekt vezető kutatója, a texasi Southwest Research Institute munkatársa.

heliosphere-animation-thumbnail
Fotó: NASA

A kutatók szerint a Napból kiáramló részecskék határozzák meg a csóva méretét, és a négylevelű lóherére emlékeztető forma annak köszönhető, hogy a Nap pólusainál a szelek gyorsak, míg az egyenlítőjénél lassabbak. Nehéz volt képet alkotni a csóváról, mert az nem fényes részecskékből áll. Az IBEX azért tudott megbirkózni a feladattal, mert vannak olyan műszerei, amelyekkel kimutathatók az energetikailag semleges atomok (ENA).

Az IBEX körülbelül 322 ezer kilométerre van tőlünk, és kívül van a Föld mágneses terén, mert enélkül nem tudná megvizsgálni a helioszférán kívülről, a csillagközi térből érkező részecskéket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek