Víz szivárgott egy asztronauta sisakjába

2013.07.16. 21:17

Meg kellett szakítani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két asztronautájának űrsétáját, miután egyikük sisakjába víz kezdett szivárogni, jelentette be a NASA. A szivárgás annyira kellemetlen volt, hogy Luca Parmitano olasz űrhajós nem hallott és beszélni sem tudott, így a  feladat végrehajtását azonnal le kellett állítani.

a vele tartó Cristopher Cassidy amerikai űrhajóst kérte meg, hogy segítsen neki visszatérni az űrállomásra. Amint beért, sisakját rögtön lehúzták róla az űrállomáson maradt társai. „Siralmasan néz ki, de jól van" – jelentette Parmitanóról Cassidy a houstoni irányító központnak.

A szivárgás okát egyelőre nem tudták megállapítani, de minden bizonnyal az űrhajósokra szerelt italzsák hibásodott meg, bár Parmitano később azt mondta, hogy az arcát áztató, szemébe csorgó folyadéknak nem volt ivóvíz íze. Nem zárható ki az sem, hogy az űrruhában lévő különböző, folyadékkal töltött rendszerek meghibásodása vezetett a problémához.

A NASA-televízió kommentátora annyit fűzött hozzá az esethez, hogy a két űrhajós egyike sem volt tényleges veszélyben a küldetés alatt. Az eredetileg több mint 6 órásra tervezett űrséta a történtek miatt csak 1 óra 32 percig tartott. A NASA csak ritkán szakítja meg az ehhez hasonló missziókat, de ebben az esetben nem volt más választása.

A bevetés célja az volt, hogy az ISS-t előkészítsék egy új – az állomáshoz késő ősszel csatlakozó – orosz modul (Nauka – Tudomány) fogadására, illetve hogy elvégezzenek néhány javítási munkálatot. A 36 éves Parmitanónak ez volt a második űrsétája, múlt kedden első olaszként tett sétát a szabad világűrben.  • Hírek
  • Hírek