Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Már az ovisok szintjén van a gépek IQ-ja

2013.07.17. 16:51

Ma nagyjából egy négyéves gyerek IQ-szintjével rendelkeznek a legfejlettebb mesterséges intelligenciák, de a legtöbb gyerektől eltérően egyenlőtlen teljesítményt nyújtanak a teszten: egyes területeken lényegesen jobbak, másokon sokkal rosszabbak.

A vizsgálat tárgya a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) kifejlesztett ConceptNet 4 nevű gép volt, és olyan szóbeli feladványokra kellett válaszolnia, amelyekkel az Egyesült Államokban a beiskolázásra váró gyerekek kognitív - észlelési, megismerési, emlékezeti, gondolkodási és tanulási - képességeit mérik fel.

"Ha egy gyerek eredményei ennyire ingadoznának, azt akár annak tüneteként is lehetne értelmezni, hogy valami baj van vele" - mondta Robert Sloan, az Illinoisi Egyetem (UIC) számítógép-tudományi tanszékének professzora, a tanulmány vezető szerzője. A teszt tanulságait a mesterséges intelligenciával foglalkozó országos konferencián ismertették szerdán a kutatók a Washington állambeli Bellevue-ben.

A ConceptNet 4 kiválóan szerepelt az átlaghoz képest a szókinccsel kapcsolatos kérdéseknél és a hasonlóságok felismerésénél. Csúfosan megbukott viszont a "miért?" jellegű feladatok megértésénél és megválaszolásánál. Mint a tudós kifejtette, a mesterséges intelligenciákba azt a legnehezebb beleprogramozni, hogy megfontolt, a tények egyszerű felismerésén alapuló, a legtöbb ember számára értelmesnek és helyesnek látszó ítéletet tudjanak hozni - vagyis használják a józan eszüket.

Megkarmol, ha húzod

A mesterséges józan ész megalkotása azonban eddig még nem sikerült a fejlesztő mérnököknek. A leginkább azért nem, mert borzasztó nagy adat- és ténybázis megteremtését igényli, beleértve egy olyan képesség beépítését is, amely bizonyos dolgok tudását teljesen nyilvánvalónak tekinti. A professzor hasonlatként azt hozta fel, hogy egy számítógépbe be lehet programozni, milyen fokon fagy meg a víz, az ember viszont magától tudja, hogy a jég hideg.

A különbséget azzal magyarázta, hogy az ember egész életén át tanul, és már kisgyerekkorában megkezdi a világ felfedezését. Például rájön, hogy nem minden tárgyat szabad leverni, mert eltörhet, vagy hogy a kutya és a macska nem szereti, ha meghúzzák a farkát - mondta a tudós. Robert Sloan szerint messze vagyunk még egy olyan, józan ésszel rendelkező mesterséges intelligencia kidolgozásától, amely egy nyolcéves gyerek felfogóképességi szintjén képes megválaszolni fogalmi kérdéseket.