Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Vakon tántorgott vissza az űrállomásra

2013.07.19. 09:35

„Most már tudom, milyen aranyhalnak lenni az akváriumban” – foglalta össze élményeit Luca Parmitano, a Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő olasz űrhajós, aki a héten komoly bajba került. Egy űrséta közben – egyelőre ismeretlen okból – víz szivárgott a sisakjába, ami miatt meg kellett szakítani az eredetileg hatórásra tervezett manővert.

Az eleinte csak néhány csepp folyadéknak tűnő szivárgás az űrséta első félórája után jelentkezett, Parmitano a tarkóján érezte először a hideg cseppeket. Néhány perc múlva a cseppek a sisak elülső felébe is eljutottak, az űrhajós érezte, ahogy a folyadék a fülébe is bejut.

A földi irányítás azonnal a küldetés leállítása mellett döntött, és arra kérte az űrhajósokat, hogy az állomás Quest nevű légzsilipjén keresztül menjenek vissza a 400 kilométer magasan keringő állomás belsejébe. Azonban a szivárgás a visszavonulás közben is folytatódott.

„Ahogy mentem visszafelé, éreztem, hogy az orrom is tele lesz vízzel” – mondta később. Ez elég komoly baj, mert súlytalanságban a víz hajlamos összetapadni. „Egyre nehezebben láttam, nem hallottam semmit. Kommunikálni is csak alig tudtam, igazából emlékezetből mentem vissza a légzsiliphez. Végül megtaláltam és bementem.”

Az olasz űrhajóst már várták a társai, akik segítettek neki gyorsan megszabadulni a sisaktól. Érdekesség, hogy az a Karen Nyberg is ott volt, aki a héten épp az űrbéli hajmosásról készített videót. Az amerikai űrhajósnő két orosz társával együtt próbálta törölközőkkel felitatni olasz társuk arcára tapadt vízcseppeket.

Chris Cassidy, aki Parmitanóval együtt volt az űrsétán, azt nyilatkozta, rögtön tudta, hogy ideje leállítani az űrsétát, amikor társa sisakjába nézve meglátta a szemhéja körül összegyűlő vizet. „Ez komoly mennyiségű vizet jelentett” – nyilatkozta Cassidy.

A szakértők egyelőre nem találták meg a hiba okát. Eleinte az ivóvízrendszer meghibásodására tippeltek, aztán pedig a szkafander hűtőrendszerében kerestek lyukakat, egyelőre azonban mindkét rendszer hibátlannak tűnik. A NASA mérnökei most úgy gondolják, hogy az űrruha központi víztároló berendezésénél lehetett valami probléma. Parmitanónak ez volt a második űrsétája, ő az első olasz, aki űrhajón kívüli munkát végzett odafent.