Minden 13. ember csimpánzként jár

2013.07.23. 10:50

Tudományos tény: minden 13. ember úgy jár, mint egy csimpánz. Persze senki nem hirtelen azon kapni magát, hogy egy termeszvár mellett guggol, vagy hogy a székletével dobálja a bámészkodókat, csak éppen egy picit úgy fog gyalogolni, mint Csita. A hasonlóság az izomstruktúrában rejlik, így szerencsére kevésbé szembeötlő.

Egy amerikai egyetemi vizsgálat szerint az emberek 8%-ánál a lábfej középső része az emberszabásúakéhoz hasonlóan mozgékony. Náluk a lábfejközépi ízület járás közben meghajlik, pedig azt normális esetben mereven tartják a szalagok.

A csimpánzok lábuk anatómiája miatt tudnak ruganyosan járni és az ágakat majomügyességgel megragadni, az emberek járását ez a struktúra viszont csak megnehezíti. Bár a rossz járásról általában maguk az érintettek sem tudnak, a kutatásvezető Jeremy DeSilva szerint a szokatlan lábfejjel nehezebb gyalogolni. „Ahelyett, hogy a lábfej felemelkedne a földről, félig lefelé hajlik és így az illető járása valószínűleg kevésbé hatékony” – mondta az antropológus.

A Bostoni Egyetem kutatói is csak találgatják az eltérés okait. Elképzelhető, hogy evolúciós véletlenről van szó, de akár a cipőviselés következménye is lehet, ami végül a lúdtalphoz hasonló problémákat okozhat – ismerteti a kutatást a Telegraph.

A csimpánzszerű járást legegyszerűbben homokban lehet ellenőrizni: mivel a lábfejközép ebben az esetben járás közben felfelé hajlik, a lábnyom közepén egy magasabb homokgát marad a sarok és a lábujjak között.  • Hírek
  • Hírek