Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Vonyításuk alapján azonosíthatók a farkasok

2013.07.23. 08:19
Teljes bizonyossággal lehet azonosítani egy farkast üvöltése alapján számítógépes elemzés segítségével - állítják brit kutatók.

A Nottinghami Trent Egyetemen fejlesztik azt a programot, amely képes a farkasok hangjának jellegzetességei révén százszázalékosan azonosítani egy ragadozót. Mivel a farkasok falkákban élnek, megfigyelőiknek nehéz szemmel nyomon követni az egyes példányokat, így az új módszer nagy könnyebbséget jelent.

A farkasok meglehetősen sokat vonyítanak és üvöltenek a vadonban. Részben így tudatják rivális fajtársaikkal vadászterületük határait, részben így fújnak gyülekezőt saját falkatagjaiknak. Szívesen vonyítanak kórusban is.

Az új számítógépes program lényege, hogy nem csupán a frekvenciát elemzi, hanem az üvöltés hangerejét, továbbá azt, hogy a vonyítás mely részén nyomja meg jobban egy farkas a hangját, mondhatni, hova teszi a hangsúlyt.

A módszerrel még farkaskórusok hanganyaga révén is 97 százalékos pontossággal sikerült azonosítani az egyedeket, szólóban pedig tökéletesen. Eddig hangminták alapján csak 76 százalékos volt az azonosítások eredményességi hányada.