Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Kadmiummérgezés pusztít Kínában

2013.07.31. 11:32

A közép-kínai Hunan tartományban legalább 26 ember halt meg kadmiummérgezésben; az esetről a helyi média számolt be szerdán. Egy vizsgálat kiderítette, hogy az elhagyott, használaton kívüli suangcsiaói üzem környékén a földminták a kadmium megengedett mértékének háromszázszorosát tartalmazzák. A környéken lakó háromezer ember vizsgálata után csaknem ötszáznak a szervezetéből mutatták ki a fémet.

A 26 áldozatból nyolcan voltak hatvan év alattiak; húsz ember esetében a halál okra rák volt. A faluban született gyerekek közül többen fogyatékkal, rendellenességekkel jöttek a világra. A helyzetért felelősnek tartott vegyi üzem 2009-ig működött, de területén, a földben jelentős mennyiségű, jellegzetes bűzt árasztó ipari hulladék maradt gazdátlanul.

A kadmiumot minden nemzetközi szervezet rákkeltő anyagnak minősíti. Káros a vesére, a májra, a csontokra, megzavarja a szervezet működését, és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is hozzájárul. Mivel nem ürül ki a szervezetből, krónikusan toxikussá válik. Kínában korábban többször jelentek már meg híradások kadmium által szennyezett folyóról, gyermekékszerek anyagában felfedezett kadmiumról és kadmiumot tartalmazó rizsről.

A közelmúltban fejeződött be egy, a talajminőséget felmérő országos vizsgálat, de az illetékesek egyelőre nem hozzák nyilvánosságra az eredményeket. Becslések szerint Kína termőföldjének 40-70 százaléka nehézfémekkel szennyezett, és a kibocsátott káros anyagok, mint az ólom, az arzén és a kadmium a földből az élelmiszerekbe is belekerülhet.