Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Éhen halt egy jegesmedve a klímaváltozás miatt

2013.08.07. 08:57

Egy kiéhezett, rettenetesen lesoványodott jegesmedve tetemére bukkant egy kutatócsoport Svalbardban; a kutatók leírása szerint az állat szinte csak csont és bőr volt. Dr. Ian Stirling, aki csaknem 40 éven át tanulmányozta a jegesmedvéket, elmondta, hogy ez valószínűleg azért fordulhatott elő, mert a klímaváltozás miatt visszaszorult a tengeri jég, és ez megnehezítette a jegesmedvének, hogy fókákra vadásszon. Ez viszont arra kényszerítette az állatot, hogy messzebb vándoroljon, miközben élelmet keres; ez a küzdelem sikertelennek bizonyult.

A medve nem volt ismeretlen a kutatók számára. A 16 éves állatot a norvég sarkkutató intézet munkatársai még áprilisban megvizsgálták a szigetcsoport déli részén. Akkor még életerős, egészséges példány volt, de a tetem fekvő helyzetéből látszott, hogy az állat egyszerűen éhen halt, méghozzá azon a helyen, ahol összecsuklott.

A jegesmedvék szinte kizárólag fókákkal táplálkoznak, a vadászathoz azonban szükségük van a tengeri jégre. 2012-ben azonban az Északi-sarkvidéken a tengeri jég mennyisége a legalacsonyabb volt, amit valaha mértek. A Norvég Meteorológiai Intézet munkatársa, Prond Robertson elmondta, hogy a tengeri jég Svalbardban idén is nagyon gyorsan és szokatlanul korán tűnt el. Erről valószínűleg az is tehet, hogy 2005-2006 között a nyugati fjordokhoz melegebb víz szivárgott be, és ez azóta sem tűnt el.