Magyar ezüst a csillagászati diákolimpián

2013.08.07. 16:07

A magyar középiskolások egy ezüst-, két bronzérmet és egy negyedik helyezést szereztek a görögországi Volosban megrendezett 7. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián. A július 27. és augusztus 5. között megtartott diákolimpián részt vevő ötfős magyar csapat ezzel hároméves szereplése eddigi legjobbját nyújtotta. A csapat vezetői elmondták, hogy a 36 résztvevő ország olimpiai éremtáblázatán Magyarország előkelő helyen végzett.

Idén 41 csapat tagjaként 188 középiskolás vetélkedett nyolc napon át a csillagászat elméleti, gyakorlati (észlelési) és adatfeldolgozási egyéni kategóriákban. Végül a legfeljebb ötfős nemzeti csapatok közösen komplex feladatot oldottak meg. Az idén érettségizett érdi Bécsy Bence ezüstérmet szerzett; a szintén idén érettségizett budapesti Granát Roland és Kopári Ádám 11. osztályos pécsi középiskolás bronzérmet nyert. A Pécsen érettségizett Kunsági-Máté Sándor negyedik helyezett lett – olvasható Hegedüs Tibor csillagász, a rendezvény magyarországi koordinátora, szakmai csapatvezető beszámolójában.

A magyar csapat másik vezetője Udvardi Imre budapesti fizikatanár volt. A diákok felkészítésében a Bajai Obszervatórium Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló Intézet (Baja), a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium (Szombathely), a Könyves Kálmán Gimnázium (Budapest) és a Magyar Csillagászati Egyesület vett részt. A tehetséggondozó programban az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem csillagászai is részt vesznek.

A közlemény szerint a szakmai körökkel és az Emberi Erőforrások Minisztériumával megkezdődnek az egyeztetések arról, hogy 2018-ban vagy 2019-ben Magyarországon rendezhessék meg az olimpiát.  • Hírek
  • Hírek