Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Négyezer pestisest és őrültet ásnak ki Londonban

2013.08.08. 14:55

Európa legnagyobb városi infrastruktúra-fejlesztési projektje, a Crossrail indította el a legnagyobb brit régészeti feltárást Londonban. A gigászi metróbővítésben 118 kilométernyi új metróvonalat és 39 megállót adnak át 2019-ig, összekötve Berkshire-t és Buckinghamshire-t a belvároson keresztül Essexszel és Délkelet-Londonnal. Az alagútfúrások útjában van a hírhedt Bedlam temető, amit a 17. század közepén nyitottak meg, és 1714-ig temették ide a várost tizedelő pestisjárvány áldozatait, valamint a Bethlem nevű tébolyda elhunyt lakóit. A háromszáz éve érintetlen temetőt, amit annak idején két méter vastag földréteggel fedtek le, és amire azóta ránőtt a város, most feltárják a régészek az építkezés előtt. Az archeológuscsapat vezetője szerint nagyjából négyezer egykori pestises és őrült, vagy annak tartott ember holtteste fog előkerülni.

Az előzetes próbaásatásoknál már előkerültek érdekes leletek, például egy velencei aranyérme, ami valószínűleg egy díszes ruha része lehetett egykor. A régészek szerint nemcsak a méretei miatt egyedülálló az ásatás, de azért is, mert a pestiseseket korra, nemre, társadalmi rangra való tekintet nélkül mind ide temették, így a feltárt leletek sosem látott változatossággal tükrözik majd a 17. századi London mindennapjait. Az egykor a várostól fallal elkerített, két hektáros temető alatt ráadásul újabb meglepetés érte a régészeket: egy római kori út nyomaira bukkantak.

A régészek azt remélik, két történelmi figura maradványait is megtalálhatják, akiket a hagyomány szerint ide temettek: John Lilburne, vagy ismertebb nevén Freeborn John híres lázadó volt, a Towerben raboskodott, és kétszer is száműzték a városból, végül a kegyelmi kérvénye tárgyalása alatt halt meg. John Lockyer Cromwell követője, és hadseregének tagja volt, lázadásért kivégezték, a temetésére több ezren gyűltek össze.