Albin
0 °C
11 °C

Mutáns szúnyogok csaptak le Közép-Amerikára

MTI/Index
2013.08.09. 16:43
Nicaraguai tudósok szerint lehetséges, hogy a Közép-Amerikában kitört dengue-láz-járvány a betegséget terjesztő szúnyogok génállományában történt mutáció számlájára írható.

A betegség eredeti formáját már korábban is ismerték a térségben. Egyre több olyan esetet jelentenek azonban, ahol egy dengue-variáns a vérlemezkék gyors széteséséhez, majd halálhoz vezet. A mutáns szúnyogok agresszívabbak, ellenállnak a hagyományos rovarirtóknak, és akár öt kilométeres távolságba is elrepülnek - mondta Ricardo Aguilar Noguera, a chinandegai Barrios klinika laboratóriumának kutatója.

Nicaraguában eddig legalább hatan haltak meg dengue-lázban, és több mint kétezren fertőződtek meg. Hondurasban a halálesetek száma elérte a tizenhetet, és tizenötezernél többen kapták el a kórt.

A dengue-lázzal a sárgalázat is terjesztő Stegomyia aegypti nevű szúnyogfajta fertőzi meg az embert. Tünetei többek közt a magas láz és az ízületi fájdalmak. Oltóanyag még nem áll rendelkezésre a kór ellen. A betegség több mint száz trópusi és szubtrópusi régióban, Délkelet-Ázsiában, a Csendes-óceáni térségben, Afrika trópusi vidékein, Közép-Amerikában és a Karib-szigeteken is megjelent már. Csonttöréses láznak is nevezik, mivel olyan erős izom- és ízületi fájdalmakkal jár, hogy a beteg sokszor azt hiszi, eltörtek a csontjai. A betegség ellen védőoltás nem létezik, a fertőzést elkerülni úgy lehet, ha az ember a szúnyogok ellen védekezik. A WHO szerint a világon a fertőzések száma évi 50 és 100 millió közé tehető. Alapesetben a fertőzések 80 százalékánál a tünetek enyhék, csak a fertőzöttek 5 százaléka kerül súlyos, akár életveszélyes állapotba.