Iván
21 °C
39 °C

Sikeres volt a maláriavakcina tesztje

2013.08.09. 08:56

A malária évente 200 millió embert fertőz meg, és becslések szerint minden évben legalább egymillió ember hal bele, főleg gyerekek az áldozatok. Szúnyogok terjesztik, maga a kórokozó pedig nem vírus vagy baktérium, hanem egy egysejtű parazita - ezért is volt mindeddig sikertelen a védőoltás kifejlesztése ellene. Egy amerikai kutatócsoportnak azonban most először sikerült olyan védőoltást kifejleszteniük, ami az első emberi páciensekkel folytatott tesztben 100 százalékos hatékonysággal működött.

Negyven önkéntest oltottak be a vakcinával az amerikai hadsereg orvosai által ellenőrzött tesztben, és mindegyiket sikerült megvédeni a fertőzéstől. A hatóanyaggal a kísérletek már évek óta zajlanak, a Science tudományos folyóiratban most megjelent tanulmány egy 2011 októberétől 2012 októberéig futott kísérletsorozatról szólt. A tudományos közvélemény óvatosan ünnepel, a szakértők azt mondják, még sok tesztelésre van szükség, mielőtt tömeggyártani lehetne a szert, de a 100 százalékos sikerráta azt vetíti előre, hogy hamarosan döntő csapást sikerül bevinni a maláriának, a világszerte a három legsúlyosabb gondokat okozó fertőző betegségnek tartott trió (AIDS, tuberkulózis, malária) egyikének.

A vakcina szabadalmát egyébként az amerikai Sanaria biotechnológiai cég birtokolja. A cég szóvivője szerint az első sikeres teszttől számítva normál esetben 8-10 évet vesz igénybe a folyamat, amíg a gyógyszertárakba és kórházakba eljut egy vakcina, de remélik, hogy a szer hatalmas jelentőségére tekintettel ezt 3-4 évre le tudják csökkenteni.

A hatóanyag a hagyományos védőoltásokhoz hasonlóan a kórokozó legyengített verzióját juttatja a szervezetbe, ezzel kiprovokálva az immunrendszerből a védelem felépítését. A Plasmodium falciparum egysejtű parazitát sugárzással gyengítik le, majd lefagyasztják, ezután kapja meg a beoltandó személy intravénásan. Az oltást négyszer kell még megismételni, hogy a védelem kialakuljon. Hogy a szer adta immunitás a maláriára meddig tart, egyelőre nem tudni.