Új cukiállatot találtak Dél-Amerikában

2013.08.15. 19:30

Eddig ismeretlen emlőst fedeztek fel Dél-Amerikában. Az Ecuador és Kolumbia hegyi erdőségeiben élő nyestmedveféle leginkább egy faágakon mászkáló, kissé cicás mosómedvére emlékeztet, gyömöszkölhető játékmackófeje miatt tuti befutó helyezésre számíthat a cukiságlistákon.

Az éjszakai életmódot folytató állat a tudományos keresztségben az olinguito nevet kapta. Elég meglepő, hogy a fajt idáig nem azonosították, ugyanis egy példánya a washingtoni állatkertben élt már évek óta, csakhogy hamis személyazonossággal. A Ringerlnek nevezett jószágot az új fajjal közeli rokonságban álló szimpla olingónak (ecsetfarkú nyestmedve) hitték, és nem értették, hogy miért nem sikerül utódokat nemzenie egyik hímmel sem.

Most megvan a magyarázat: egyszerűen másik fajról van szó. Utólag és közelebbről megvizsgálva ez elég egyértelmű: az olinguitok kisebbek, farkuk is rövidebb, arcuk kerekebb, fülük apróbb. "Mint egy kis szőrgombóc... egy játékmackó és egy házicica keveréke" - mondta róla Kristofer Helgen, az állatkert munkatársa.

Az állatkerti felfedezés után Helgen expedíciót indított Dél-Amerikába, ahol aztán rögtön az első terepen töltött estén rátaláltak egy vadon élő példányra. "Mintha csak ránk várt volna" - lelkendezett Roland Kays, az expedíció egyik tagja a Huffington Post szerint.

Ha jó helyen keresik, a találkozás egyébként nem megy csodaszámba. A hegyekben több ezer olinguito élhet, idejük nagy részét fák közötti ugrándozással és gyümölcsök majszolgatásával töltik.

Bár új fajokat viszonylag gyakran azonosít a zoológia, ezek általában kicsik és tudományosan megvizsgálva kevésbé aranyosak. Az emlősfajok sajnos inkább kihalni szoktak, nem gyarapodni. Szakértők szerint a mostani felfedezés valóban jelentős, amihez fogható az emlősök között nem történt már 35 éve, vagyis nem csak arról van szó, hogy új nevet kap egy már eddig is ismert valami.  • Tippek
  • Hírek