Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Felfedezték a legforróbb pontot a Csendes-óceánban

2013.08.23. 17:19

A Csendes-óceánban eddig mért legmagasabb hőmérsékletet, 378 Celsius-fokot rögzítettek Vanuatu szigete mellett német kutatók. A kutatócsoport az óceán eddigi legforróbb helyét fedezte fel. Ausztráliától messze északkeletre, Vanuatu szigetállam közelében, 1850 méteres mélységben mérték a rekordmeleget - közölte a német Földtani és Nyersanyagügyi Hivatal (BGR) képviselője.

Egyetlen forróbb helyet ismernek csak a világon: az Atlanti-óceánban 403 Celsius-fokot mértek - mondta Ulrich Schwarz-Schampera, a BGR kutatója. A hőrekordot a Kiel nevű búvárrobot segítségével rögzítették egy úgynevezett fekete füstölő, vagyis tengermélyi vulkanikus kürtő belsejében, mely csaknem négyméteres magasságával barlangi cseppkőoszlopra emlékeztet. Nyílásából fémekben gazdag víz tör elő.

A BRG szakértői az Erlangeni Egyetem és a brémai Jacobs Egyetem munkatársaival közös kutatóútjukon arany nyomára is bukkantak. Schwarz-Schampera szerint még nem tudni, mennyire gazdag a vanuatui fennsíkon talált lelőhely, de biztatóan néz ki.