Robotrajt építenek magyar kutatók

2013.08.23. 18:07

Tudományos szenzációt hozott a magyar fizikusok és brit biológusok együttműködése, amelynek során feltérképezték, miként zajlik a döntéshozatal egy repülő galambrajban, kik a valódi irányítók. A kutatók további tervei között robotraj építése is szerepel.

A kutatócsoport a rögzített repülési útvonalak elemzését a rajon belüli dominanciaviszonyok pontos feltárásával egészítette ki. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon a domináns egyedek válnak-e a repülés során a csoport vezetőivé. A kutatócsoport Magyarországon tartózkodó tagjai elmondták, hogy az augusztusban publikált munka egy korábbi sikeres együttműködés folytatásaként jött létre. Akkor Vicsek Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Fizikai Tanszékének fizikusa kereste meg az Oxford Egyetem Állattani Tanszékén dolgozó magyar biológust, Bíró Dórát.

Az ELTE-MTA kutatócsoportjában fejlesztették azt a mindössze 13 grammos GPS-eszközt, ami a madarakra erősítve másodpercenként tízszer rögzíti az állatok pozícióját. Az adatok elemzéséből kirajzolódott, hogyan születik a döntés a repülő rajban.

Az amerikai tudományos akadémiai lapjában megjelent tanulmány arra a meglepő eredményre jutott, hogy a galambok között a repülési irányra vonatkozó döntéseket főként meghatározó egyedek nem azok, amelyek a dúcon belül dominánsak. A repülési döntéshozatal mechanizmusa egy kifinomult, hierarchikus rendszerként jellemezhető. A csoport bölcsességéhez minden tag hozzájárul, de bizonyos egyedek választásai nagyobb súllyal esnek latba.

Ugyanezen csoport földi viselkedésének vizsgálatához teljesen automatizáltan működő, képfeldolgozáson alapuló egyedi felismerőrendszert fejlesztettek a kutatók, amellyel a galambok közötti dominanciaviszonyok nagy részletességgel térképezhetők fel - olvasható a tanulmányban.

Vásárhelyi Gábor mérnök-fizikus elmondta, hogy a kifejlesztett, modern technológiákra alapuló követő- és felismerőrendszerekkel, valamint az adatelemzéshez rendelkezésre álló statisztikus fizikai eszköztárral a galambok mellett más, szociálisan fejlett madarak vagy emlősök csoportos viselkedését, szociális hierarchiáját és kollektív döntéshozatali mechanizmusait is vizsgálni kívánják. A biológiai eredmények mellett a galambok csoportos repülését leíró törvényszerűségeket a most épülő, önállóan repülő robotrajukban is fel fogják használni. Első nyilvános bemutatójuk a Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én lesz.  • Tippek
  • Hírek