Eleonóra
-1 °C
2 °C

A fák megjegyzik a légszennyezést

2013.09.09. 11:55

Az óriás tuják hihetetlen meséket tudnának mondani, hiszen az egész huszadik századi amerikai légszennyezési adatokat őrzik. A Cary Institute of Ecosystem Studies kutatói még 2008-ban kezdtek el kutakodni a témában, öt véletlenszerűen kiválasztott óriás tuja vizsgáltak meg.

A szénizotóp mennyisége a fagyűrűkben sokat elárult a fákról és környezetükről. Az 1940-es évektől az 1970-es évekig a fák lezárták levélréseiket, így védekeztek a savas eső ellen (a savas eső pH-értéke eltér a normál csapadéktól). Nyugat Virginiában a szénerőművek miatt alakulhatott ki ebben az időszakban savas eső.

A levegőtisztasági intézkedések hatására csak 1982-re tisztult ki a levegő annyira, hogy a levélrések megint kinyíljanak. A kutatók szerint azóta is nyitva vannak, sőt, egyre tágabbra nyílnak.

A fák évgyűrűi alapján kiderült, hogy ugyanaz a folyamat játszódott le az 1930-as években, az akkori gazdasági világválság miatt visszaesett a termelés és emiatt tisztább lett a levegő. A kutatók szerint most az a nagy kérdés, hogy mit mondanak majd évtizedek múlva az óriás tuják a szén-dioxid-szint növekedéséről a légkörben.