Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Sosem tudtunk még ennyit a földi gravitációról

2013.09.09. 15:24

Egy ausztrál és német tudósokból álló kutatócsoport az amerikai űrsiklók korábbi adatait használva állította össze a Föld gravitációs térképének új, a korábbinál negyvenszer részletesebb változatát.

A Nyugat-Ausztráliai Geodéziai Társaság, a német Curtin Egyetem, illetve a Müncheni Műszaki Egyetem munkatársai hárommilliárd, egészen pontosan 3 062 677 383 darab mérési pont alapján hozták létre az új, minden eddiginél aprólékosabb térképet. „Ez az első, hogy a Föld összes országát átfogó felmérés készült a gravitációs mezőről” – mondta  Christian Hirt, a Curtin Egyetem professzora. „Olyan, mintha kétszáz méterenként megmértük volna a szabadeséskor a tárgyakra ható gravitáció mértékét.”

GGMplus Earth gravity field model

A mérések alapján az elkészült térkép sokkal pontosabban mutatja meg az egyes földrajzi pozíciók gravitációs különbségeit. Az eredmények alapján a gravitáció az Andokban található, Huascaran nevű hegy tetején állva a legkisebb, és az Északi-sark közelében a legnagyobb.

Hirt szerint a térképet még néhány évvel ezelőtt sem lehetett volna elkészíteni, az ehhez szükséges számítások elvégzéséhez egy hétköznapi PC-nek nyolcvan év kellene. A csoport ehelyett egy ausztráliai intézet szuperszámítógépének teljesítményét használta ki a projekt során.

A nagy felbontású gravitációs térképeknek a hétköznapi életben is van haszna, például csatornák, hidak és alagutak építésénél tudnak pontosabban tervezni a mérnökök. A bányászatban is van értelme előre számításba venni az aktuális földrajzi pozícióban érvényes gravitáció pontos értékét, és a műholdas helymeghatározás, illetve magasságmérés is pontosabbá válhat.