Auguszta
-3 °C
2 °C

A cseh és lengyel egyetemek is jobbak a magyaroknál

2013.09.10. 17:42

A magyarok közül a Szegedi Tudományegyetemet sorolta legjobb helyre a világ egyetemeinek legfrissebb rangsorát kedden publikáló  Quacquarelli Symonds (QS). Még három magyar intézményt rangsoroltak, Szegedhez hasonlóan az ELTE-t, Debrecent és a Corvinust is az 500. és a 700. hely közé tették a világranglistán.

A rangsort a tavalyi évhez hasonlóan az amerikai MIT vezeti, melyet a Harvard és a dobogón egy helyet visszacsúszó Cambridge követ.  A tíz legjobb közé került még a University College London, az Imperial College London, az Oxford, a Stanford, a Yale, a Chicagói Egyetem, valamint a Princeton és a CalTech.

A top tízben hat amerikai és négy angol intézmény található, de az első száz helyezett közül majdnem minden második a két ország valamelyikében működik. A legjobb kontinentális egyetemek némileg javítottak a múlt évhez képest. Két svájci intézmény őrzi helyét a legjobb húszban, de összességében így is le vannak maradva.

A lista szerint Kelet- és Közép-Európában még mindig a moszkvai Lomonoszov a legjobb. Szűkebb térségünkben a legelőkelőbb helyet a prágai Károly Egyetem (233.), a varsói (338. ) és a krakkói Jagelló Egyetem (376. ) kapta.

A 2004 óta minden évben kiadott rangsor összeállításánál többféle szempontot vesznek figyelembe. Legnagyobb súllyal az akadémiai megbecsültséget és szakirodalmi hivatkozásokat mérték, de vizsgálták azt is, hogy a  munkaadók hogyan értékelik az adott intézményben szerzett végzettséget, az oktatók és a hallgatók arányát és a képzés nemzetköziségét.

Az Eduline oktatási portál emlékleztet rá, hogy a „nemzeti tudományegyetemeknek” 2020-ra a világ 200 legjobb felsőoktatási intézménye közé kellene kerülniük, legalábbis az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási stratégiája szerint. Az  ELTE-nek, a Pázmánynak, a pécsi, a debreceni és a szegedi egyetemnek, illetve a kiemelt státuszt néhány napja megkapó két további egyetemnek ehhez a mostaninál sokkal jobb feltételekre és nagyon sok pénzre lenne szüksége. Ehhez képest a Magyar Rektori Konferencia kimutatása szerint az elmúlt öt évben jelentős mértékben csökkent a felsőoktatás állami támogatása.