József, Bánk
-6 °C
0 °C

Láthatatlanná válhatunk a szúnyogok előtt

2013.09.10. 11:31

Amerikai kutatók egy emberi bőrben természetesen jelenlévő anyaggal küzdenének a szúnyogok ellen. A kutatók szerint ez a kémiai anyag segíthet láthatatlanná válni a szúnyogok előtt. Az Amerikai Kémiai Társaság találkozóján mutatták be kutatásukat, eszerint a megfelelő összetevők blokkolhatják a szúnyogok képességét, hogy megérezze áldozatát.

Már régóta megfigyelt jelenség, hogy egyes emberek jobban vonzzák a szúnyogokat. A kutatóknak most sikerült azonosítaniuk a kémiai anyagok azon összetevőit, amelyek erről tehetnek.

A szúnyogokat elkergető összetevők között van az 1-metilpiperazin nevű vegyület, tulajdonképpen ez blokkolja a szúnyogok szaglását. Amikor ezzel kenték be a kísérleti alanyok kezét, majd bedugták egy szúnyogokkal teli dobozba, a szúnyogok nem is vettek a kézről tudomást.

A felfedezés komoly előrelépés lehet a szúnyogok által terjesztett betegségek visszaszorításában. Az általuk terjesztett malária hatszázezer ember ölt meg 2010-ben, ezzel a szúnyogok az egyik legveszélyesebb betegséghordozók. Ulrich Bernier, az amerikai agrártárca munkatársa mutatta be a kutatást, amelynek célja a Deet nevű szúnyogriasztó alternatívájának megtalálása volt.

A Deet széles körben elterjedt riasztó, de a kutatók szerint az utóbbi években veszített hatékonyságából. A riasztók legfőbb feladata, hogy a szúnyogok ne csípjenek, de Beriner szerint ők máshogyan közelítették meg a védekezést. A szúnyogok érzékelését szerették volna megváltoztatni. Ha egy szúnyog nem érzi, hogy vacsorája tálalva, akkor nem csípi meg.