Gerzson
-3 °C
3 °C

Visszatért a Földre három űrhajós

2013.09.11. 07:30

Öt és fél hónapi küldetés után épségben visszatért a Földre szerdán a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének három tagja.

Az orosz Pavel Vinogradovot és Alekszandr Miszurkint, valamint amerikai társukat, Chris Cassidyt hazaszállító Szojuz TMA-08M típusú űrhajó utaskabinja alig három és fél órai utazás után, közép-európai idő szerint hajnali 4:58-kor landolt a kazahsztáni sztyeppe kijelölt körzetében, Arkalik városától nem messze.

A kutató-mentő csoportok megtalálták a leszállóegységet,  mindhárom űrhajós jól érzi magát –jelentette nem sokkal később az orosz állami hírügynökség a Moszkva melletti repülésirányító központ közlésére hivatkozva.

A Föld felett mintegy 410 kilométeres magasságban lebegő Nemzetközi Űrállomáson átmenetileg csak Karen Nyberg amerikai, Luca Parmitano olasz és Fjodor Jurcsihin orosz kozmonauta maradt, amíg szeptember végén nem csatlakozik hozzájuk Oleg Kotov és Szergej Rjazanszkij orosz, valamint Michael S. Hopkins amerikai űrhajós.

A múlt pénteken kijelölt újabb csapat a tervek szerint szeptember 26-ra virradó éjjel, a kazahsztáni Bajkonurból indul az űrállomásra, és a tervek szerint 168 napot dolgozik majd odafenn.