Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Hatékony az agyhártyagyulladás-vakcina

2013.09.13. 18:20

Hatásos védettséget nyújtott az afrikai országokban az új agyhártyagyulladás elleni védőoltás. Az oltást célzottan az agyhártyagyulladás Afrikában gyakori típusa, a meningitis A ellen fejlesztettek ki – írja a Lancet brit orvosi hetilap.

Szinte egyetlen új A típusú meningitis-fertőzést sem találtak a szakemberek annál az 1,8 millió embernél, akiket 2011-ben MenAfriVac vakcinával oltottak be Csádban. A 2012-es járványidőszakban regisztrált új esetek száma százezer lakosból mindössze 2,5-re csökkent, ez majdnem huszada a többi csádi régióban mért 43,6-nak. Az új fertőzések között feljegyezték a meningitis A-n kívül más típusú agyhártyagyulladások eseteit is.

A járványos agyhártyagyulladás (latin nevén Meningococcus meningitis) a levegőbe került baktériumok belélegzésével terjed. Az agyhártyák gyulladását okozza, ami megfelelő kezelés nélkül halálos lehet. A fertőzést többféle meningococcus baktérium okozhatja, közülük az A típus felelős az afrikai megbetegedések 80-85 százalékáért. Afrikában a száraz évszakban minden 2-10 évben kitör a járvány, amely leginkább a gyerekeket és a fiatal felnőtteket fenyegeti.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 450 millióan élnek a Szenegáltól Szomáliáig terjedő, „agyhártyagyulladás-övezetnek″ nevezett területen. Az utolsó nagy járvány 2009-ben tört ki, ennek során körülbelül 88 ezer fertőzést és 5300 halálesetet jelentettek a WHO-nak.

Miután 2010-ben Burkina Fasóban is bevezették a MenAfriVac védőoltást, a kontinensen több mint százmillióan váltak védetté.

„Rendkívül bíztató ez azon országok számára, amelyek még nem alkalmazzák a vakcinát. Eredményeink lenyűgözőek, noha a védőoltás elterjesztésében még csak félúton járunk" - nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek Jean-Marie Okwo-Bele, a WHO vakcinációs osztályának igazgatója.