Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kihalófélben a meseolvasás hagyománya

2013.09.13. 08:24

Önöknél van esti mese?

 • 862
  Van (volt), mesekönyvből olvasunk hetente többször
 • 84
  Néha olvas(t)unk neki, de nem rendszeresen
 • 37
  Nincs időnk ilyesmire
 • 23
  Van (volt), a tévét nézheti a gyerek

Kihalófélben van az esti mesélés a már ágyba fektetett gyermekeknek: Nagy-Britanniában a szülők egyharmada már egyáltalán nem mond esti mesét. Ugyanakkor egyre kevesebb gyerek igényli a mesélést – derült ki egy felmérésből.

A 7 év alatti gyerekek átlagosan hetente háromszor élvezhetnek szülői mesélést, ami általában felolvasás mesekönyvből. Csakhogy negyedmillió brit kisgyereknek nincs egy fia mesekönyve sem. Azoknak a szülőknek az aránya, akik minden este készek mesélni csemetéjüknek, mindössze 7 százalékos.

A sohasem mesélő szülők pontos hányada 34 százalék. Körükben 13 százalék arra hivatkozik mentségként, hogy nincs ideje, 9 százalék pedig arra, hogy túl feszült a meséléshez. Az egyáltalán nem mesélők háromnegyede ugyanakkor gyerekkorában részesült mesében.

A teljesebb képhez hozzátartozik, hogy a mai kisgyerekek csaknem fele szívesebben néz tévét vagy játszik számítógéppel, semmint hallgat mesét vagy lapozgat mesekönyvet − ismertette a Littlewoods.com brit kereskedő cég tanulmányát a The Daily Mail című brit lap.