Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A Napig kísérnek egy üstököst

2013.09.19. 15:30

Az Európai Űrügynökség Rosetta nevű szondája kilenc éve járja az űrt, hogy megközelítse célpontját, a Csurjumov-Geraszimenko üstököst. A Föld és a Mars között ingázik, a két bolygó gravitációjának segítségével marad mozgásban.

09 18 2013 rosetta
Fotó: ESA

Két éve pihenni küldték, de jövő januárban megint felébresztik, hogy elvégezze küldetését, leszálljon a Csurjumov-Geraszimenko üstökösre. A tervek szerint augusztusban éri el az üstököst, és három hónapot tölt a felszínén különböző vizsgálatokat végezve.

Maga a szonda két részből áll, egy keringő és egy leszálló egységből (ennek neve Philae), mely az üstökös felszínére le fog szállni és ott méréseket végez és képeket készít majd. A Philae küldetése itt nem ér véget, végig fogja követni, ahogy az üstökös a Nap felé indul.

Több ezer kép készül majd, ahogy az üstökös, a Philae-val együtt megközelítik a napot. A kutatók az utóbbi évek egyik legnagyobb szabású küldetésének nevezik a Rosetta űrszonda útját. Az üstökös megvizsgálásával számtalan kérdésre és elméletre kaphatnak választ.