Auguszta
-3 °C
2 °C

Hivatalosan is lemondtak a Deep Impactről

2013.09.23. 11:35

Az amerikai űrhivatal bejelentette, hogy majdnem 9 év után véget ér a Deep Impact küldetése. Az űrszonda jó szolgálatot tett a NASA-nak, hosszú pályafutása során félmillió fényképet küldött haza, és a világon először sikerült egy üstökös közelébe férkőznie.

Utoljára augusztus 8-án tudtak kommunikálni a Deep Impacttel, ezért a projektet irányító JPL laboratórium munkatársai végleg lezártnak tekintik a küldetést. A kutatók még szerették volna felhasználni a Deep Impact műszereit az egy éve ismert ISON üstökös megfigyelésére, de erről már le kellett mondaniuk. A csillagászok azt remélik, hogy az ISON decemberben szabad szemmel is látható lesz, hiszen jó esély van rá, hogy ez lesz az évszázad egyik legfényesebb csóvájú üstököse.

A Deep Impact a leghosszabb utat bejárt üstökösvadász űrszonda, összesen 7,58 milliárd kilométert tett meg a világűrben. A vártnál sokkal több információt sikerült vele begyűjteni, és teljesen megváltoztatta az üstökösökkel kapcsolatos ismereteinket. 2006 februárjában jelentették be, hogy miután sikeresen megtorpedózták a Tempel 1 üstököst, a kicsapódott anyagban a Deep Impact vizet is talált.

Az üstökösben a víz mellett szenet is találtak, tehát az égitest magával hordozza az élet kialakulásához szükséges anyagokat. Ez fontos felfedezés volt, mert egyes elméletek szerint néhány milliárd éve egy Földbe becsapódott üstökös juttathatta el az életet a bolygónkra.