A rekordföldrengést Moszkvában is érezték

2013.09.23. 13:19

Hogyan keletkezhetett Oroszország keleti végén akkora földrengés, hogy azt még Moszkvában is érezték? Ez a kérdés foglalkoztatja a geológusokat, akik a május 24-én mért a 8,3-as erejű rengésről adtak ki tanulmányt a Science tudományos lapban.

Az Ohotszki-tenger alatt bekövetkezett földrengés körülbelül 30 százalékkal nagyobb volt a korábbi rekorderként számon tartott 1994-es bolíviai rengésnél, amelynek 637 kilométer mélyen volt az epicentruma. Ezek a rengések a mélységük miatt érdekesek, hiszen több száz kilométernyi kőzet nyomása alatt meglepően gyorsan mozdultak el egymás mellett a rétegek. A tudósok úgy hitték, hogy nagy nyomás alatt nem keletkezhetnek ilyen drámai elmozdulások.

Ezekben az esetekben hatalmas energiák szabadulnak fel, az Ohotszki-tengernél történt földrengés háromszorosa a bolíviainak, ereje 35 megatonna tnt felrobbanásával egyenértékű, mondta Lingling Je és Thorne Lay, a tanulmány két szerzője. A törésvonal is rekordméretű, körülbelül 180 kilométeres.

information items 1150
Fotó: siberiantimes.com

Elemzésekkel kimutatták, hogy körülbelül 10 méteres elmozdulás történt, szemben az átlagos 2 méterrel. A terjedés sebessége nagyjából 4 kilométer per másodperc volt, ami inkább a felszínhez közeli rengésekre jellemző, nem a mélyben történtekre.

Szeizmológusok szerint a földrengéssel összefügg a Kuril-Kamcsatka szubdukciós zónában lévő törésvonal újbóli felszakadása. Ez a törésvonal akkor jött létre, amikor az óceáni lemez begyűrődött az Észak-Amerika lemez alá. De hogy ekkora nyomás alatt minek köszönhető a hatalmas rengés, továbbra is rejtély.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport