Edina
2 °C
18 °C

Tíz napig küzdöttek az orosz meteorittal

2013.09.25. 12:56

Felhozták a szibériai Cseljabinszktól 78 kilométerre nyugatra lévő Csebarkul-tóból a február 15-én odahullott meteorit első kisebb darabját. A másfél kilós megolvadt kőzet gyengén mágneses tulajdonságokkal rendelkezik. A búvárok 13 méteres mélységben találtak rá, és a kiemelés 10 napot vett igénybe. A következő napokban a legnagyobb méretű, féltonnás maradványt is kiemelik.

A bolidának nevezett égitest, a rendkívül erős fényű, tűzgömbszerű meteor a Moszkvától 1500 kilométerre keletre fekvő Cseljabinszk felett  robbant fel. A bolida körülbelül 17 méter átmérőjű és szétrobbanásáig nagyjából 10 ezer tonnás volt. Óránkénti 64 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 19-24 kilométeres magasságban hullott darabokra hatalmas robbanások kíséretében. A lökéshullámok miatt 4715 épületben törtek szét az ablakok Cseljabinszkban.

A szakemberek és amatőrök egyaránt azonnal elkezdték a meteoritdarabok felkutatását. A becsapódás után a tudósok több százat találtak az Urál-hegység térségében. Augusztusban a cseljabinszki Állami Egyetem szakemberei közölték, hogy Tyimirjazevszkij nevű település egyik lakójánál 3,4 kilogramm súlyú meteoritdarabot találtak. A Cseljabinszki terület vezetése 3 millió rubelt (körülbelül 20 millió forint) különítettek el a Csebarkul-tavi kutatásokra és az újabb darabok kiemelésére.